Türkiye Hukuk Platformu ve Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) iş birliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu, 16 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Sempozyumda katılımcılara Avukat Yasin Şamlı editörlüğünde yayımlanan ve 15 Temmuz davaları hakkında ayrıntılı bilgilerin yer aldığı “İstanbul Darbe Ana Davası” ile “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Davası” kitapları dağıtıldı. Kitaplar aynı zamanda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de Türkiye Hukuk Platformu Genel Sekreteri Ahmet Akcan ve Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Av. Necati Ceylan tarafından takdim edildi.
Saat 09.00’da açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda, 18.30’a kadar süren 6 oturum boyunca 25 konuşmacı Türkiye’nin darbe geçmişine ve 15 Temmuz darbe girişimine dair görüşlerini paylaştı.
Sempozyum sırasıyla, Türkiye Hukuk Platformu Genel Sekreteri Ahmet Akcan, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Av. Necati Ceylan, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
Sempozyumun öneminden bahseden Türkiye Hukuk Platformu Genel Sekreteri Ahmet Akcan, Türkiye Hukuk Platformu’na destek veren hukuk alanındaki sivil toplum teşkilatlarının kıymetli çalışmalar yaptığını, Türkiye’nin dünyanın güçlü devletleri arasında yer alabilmesi için birçok alanda ciddi çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi. Büyük ülke olmanın ön koşullarından birinin aynı zamanda güçlü bir adalet ve hukuk sistemine sahip olmak olduğuna dikkat çeken Genel Sekreter Akcan; hukuk sisteminin gelişmesi, ulusal ve uluslararası hukuk sorunlarının çözümü ve hukuk alanında uluslararası iş birlikleri için uluslararası yapılanmaya sahip, devlet destekli bir yapının varlığının zorunlu olduğunun altını çizdi. Akcan, Türkiye’de de birçok şubeleri bulunan uluslararası hukuk vakıflarına muadil bir yapı kurularak bu alandaki eksikliğin bu dönemde giderileceğine dair duydukları inancı paylaştı.
Sempozyumun başlangıcında konuşan isimlerden olan Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Av. Necati Ceylan, Türkiye tarihinde yaşanan darbelerin ülkenin geleceğinde açtığı yaraları hatırlatarak 15 Temmuz darbe girişiminin etkileri ve sonuçlarından bahsetti. Sempozyumun önemi ve içeriği hakkında bilgiler veren Genel Sekreter Ceylan, dünyada ve Türkiye’de bir daha darbelerin yaşanmaması temennisinde bulundu.
Sempozyuma ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, yaptığı açılış konuşmasında 15 Temmuz gecesi halkın gösterdiği direnişin yaşanabilecek daha büyük felaketlerin önüne geçtiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Ak, bir milletin vatanına böylesine sahip çıktığı bir duruma dünyada henüz rastlanmadığını dile getirdi.
2. Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumuna katılarak Türkiye’nin darbe hafızası ve 15 Temmuz darbe girişimine dair önemli tespitlerde bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ başta olmak üzere Türkiye’yi kıskaca almak isteyen bütün terör örgütleriyle en kalıcı, en kararlı mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurguladı. FETÖ’yle mücadelede iki kırmızı çizgilerinin olduğunun altını çizen Gül, “Birincisi, bu mücadelenin zafiyete uğramasına asla müsaade etmeyiz. Sürecin sulandırılmasına, amacından, ekseninden kopmasına, suçlular için cezasızlık sonucuna asla tahammül edemeyiz. İkinci kırmızı çizgimiz, hukuktur, adalettir. Mücadelenin yegane başarı ölçüsü, suçluyla suçsuzu, haklıyla haksızı, mağdurla mücrimi ayırmak, ona göre muamele etmektir. Elbette bu mücadelenin yargı boyutunda, hiç kimsenin bağımsız mahkemelere vekaleten konuşma yetkisi bulunmamaktadır. Soruşturma ve kovuşturmalar bağımsız yargı mercilerince yürütülmektedir.” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.
Sempozyum açılış konuşmalarının tamamı, hukuk etkinlikleri sitesi Türkiye Hukuk‘un Scope hesabından da canlı olarak yayımlandı.
Gün boyu süren altı oturumun dinleyiciler tarafından yoğun bir ilgiyle takip edildiği 2. Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumunun ilk oturumu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Dr. Hüseyin Aydın‘ın oturum başkanlığında “15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi” ana başlığı altında yapıldı. Ak Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, birinci oturumda 15 Temmuz hain darbe girişimi süreci ve yol açtığı tahribatla ilgili görüşlerini dile getirdi. Konuşmacılar, 15 Temmuz darbe ve işgal girişimine dair tanıklıklarını aktardılar.
“15 Temmuz ve İslam Dünyası” ana başlığıyla düzenlenen ikinci oturumun başkanlığını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz yaptı. Oturum konuşmacılarından Irak Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Av. Samir Altunkaynak ve Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Profesörü Dr. Mohamed El-Moctar El-Shinqiti 15 Temmuz’un Arap dünyasındaki yansımalarına ve Arap siyasetinin 15 Temmuz darbe girişimini nasıl değerlendirdiklerine dair görüşlerini paylaştı.
2. Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumunun üçüncü oturumunda 15 Temmuz, ulusal ve uluslararası medya boyutuyla ele alındı. Oturumun başkanlığını Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Av. Hüseyin Kaya üstlendi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası medyada nasıl yer aldığını, uluslararası medyada çıkan haberlerden örnekler göstererek aktardı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım, silahsız halkın silahlı darbecileri durdurduğu 15 Temmuz darbe girişimiyle darbeler yüz yılının sona erdiğini vurguladı.
Av. Dr. Mehmet Sarı’nın oturum başkanlığında devam eden dördüncü oturumda 15 Temmuz darbe yargılamaları ele alındı. Uluslararası Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Yasin Şamlı, Av. Hüsnü Tuna, Av. Cüneyt Toraman, Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Figen Şaştım ve Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Aydıner, takip ettikleri 15 Temmuz darbe davalarındaki izlenimlerini aktardı.
“Türkiye’nin Avrasya İlişkileri Ekseninde 15 Temmuz” ana başlığıyla yapılan beşinci oturumun başkanlığını Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay üstlendi. Sempozyuma Rusya’dan katılan Prof. Dr. Alexandr Dugin, 15 Temmuz darbe girişimini bölgedeki jeopolitik gerilimin bir parçası olarak değerlendirerek, Türkiye’nin için tehlikenin hâlâ geçmediği yorumunda bulundu. Azerbaycan Milli Meclis Milletvekili Dr. Ali Hüseynli de 15 Temmuz’u başta Azerbaycan olmak üzere Türk dünyası açısından ele aldı.
2. Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumunun altıncı ve son oturumu İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çalışkan’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Dinleyicileri Osmanlı’dan günümüze darbe ve darbe girişimleriyle ilgili kronolojik yolculuğa çıkardı. Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye tarihinde darbelerin her zaman bir ihtiyaçtan doğduğunun altını çizdi.